Mana Lebih Utama?

Basikal Masa Depan? Cool!

salam, wah2 basikal masa depan? ada ke?

korang pasti terpikir,mana ada basikal dah di masa depan, sbb sume mesti guna kereta,
tu pun kereta yang dikawal sendiri,...btol tak?

biasa la, basikal pun akan menghadapi evolusi di masa hadapan,
seperti fixie bikes , fixie bikes adalah gabungan ciri moden dan klasik,
korang boleh tgk entry aku pasal fixie bikes!

tapi, ni adalah design tok future bikes,
jadi kemungkinan bikes akan wujud juga

ok kawan2 lihatlah bikes concept ni dari pereka2 yang kreatif,

BASIKAL 1
-Chris Boardman Intelligent Bike
-direka sebagai simbolik masa hadapan,basikal ini mempunyai motor dan sumbernya adalah sistem solar.
-mempunyai finger scanner untuk mengenalpasti pemilik yang sebenar dan mengelakkan kecurian.
-basikal ini tidak akan bergerak selagi tak scan finger print.

BASIKAL 2
-Furious Sport Bicycle Concept By Nenad Kostadinov
-Nenad Kostadinov mereka cipta basikal ini berdasarkan kestabilan dan keselesaan dari basikal ini
-terdapat juga peranti komputer yang menunjukkan kelajuan, kalori yang terbakar dan lokasi

BASIKAL 3
-Forkless Cruiser by Ollli Erkkilla
-basikal tanpa fork.bagaimana nak gerakkan ke kiri dan kekanan ek?

BASIKAL 4
-Artikar by Ben Wilson
-artikar merupakan basikal 4 tayar yang menyerap sinaran dan memancarkan cahaya. sesiau dibawa di waktu malam
-basikal ini juga mempunyai ciri keselamatan di depan dan belakan penunggang
-selesa di tunggang

BASIKAL 5
-Cube Urban Bicycle Concept
-boleh ejas tempat duduk sewaktu menunggang,
-dicipta untuk mengurangkan berat badan

BASIKAL 6

-WIre Bike By Lunot Predescu
-basikal ini diperbuat dari karbon

BASIKAL 7
-Simplicity Bike by Joey Ruiter
-basikal tanpa frame
-tempat duduknya kurang selesa
-tiada rantai diperlukan

BASIKAL 8
-Eco 07 Bike By Victore Aleman
-boleh lipat lagi! leh simpan dalam kotak ek
-basikal mudah alih


BASIKAL 9
-Peugeot b1k Bicycle Concept
-dikawal gunakan joystik yang kelihatan seperti handle basikal

BASIKAL 1o
-Plus Bike by Bortolani and Righi
-tempat duduk basikal ini dipisahkan dari frame
-dicipta setaraf dengan mountain bike untuk mendaki....

p/s : basikal terbang xda?

7 Responses so far.

  1. misz nana says:

    nak satu basikal!!! hehehe..

  2. suka basikal no 2.. nak semart gak... hehehe

  3. yien_mox says:

    wow !
    yien na yg no 1 & 2 , bnje ea . huhu~

  4. pilih2 pasikal sume! cpt2 sementara stok masih ada,hehe

  5. nak basikal tu satuu ! :)


    *thanx dzul , dah dpt komen dah ^__^

  6. bestnya klu dpat salah satu... hmm dah lama tak naik basikal..