Mana Lebih Utama?

Keretapi Bapak Laju!

salam, wah kali ni post aku pasal keretapi,bukan sebarang keretapi,tapi keretapi paling laju, boleh kata top 10 keretapi paling laju la!

bukan calang2 negara nak wat keretapi paling laju, ket Jepun a.k.a negara teknologi, orang leh sampai kat tmpat kerja dalam masa beberapa minit je,maklumlah keretapi laju
skali lagi sbgai rakyat Malaysia,saya hampa kerana kereta api kita tidak setanding dengan mereka!
semoga cerdik pandai malaysia mampu bina keretapi yang boleh membuka mata dunia supaya tidak memandang rendah kepada negara kita.

ok guys! kali ni aku straight to the point !

Kita kira secara descendants la ek!

no 10


MLU001 (Jepun)
-MLU001 merupakan Tren Maglev Jepun yang berkelajuan pada 248.9 mph ( 400.4 km/j) memegang rekod tren paling laju di dunia pada 1987.

no 9


TR-07
-TR-07 merupakan tren maglev Jerman yang beroperasi dari Hamburg dan tahap lajunya mencecah sehingga 270.3 mph pada 1989.Tren ini adalah tren yang senyap dan tidak menghasilkan bunyi yang bising berbanding tren2 lain. Semasa dalam ujian, kelajuannya mencecah 450 km/j , tetapi versi yang tren ini yang lebih baru telah mencapai kelajuan sebanyak 500km/j .


no 8


MLX01
-tren ini merupakan versi lama bagi tren Shinkansen(nama mcm ninja) dan berupaya mencapai tahap kelajuan sehingga 320mph (515 km/j) pada tahun 1990. MLX01 merupakan tren paling laju pada 1990 an .


no 7


TGV France
-TGV france merupakan perkhidmatan tren yang paling laju di Perancis.


no 6



Eurostar -UK
-Eurostar merupakan tren laju di UK dan menjalankan perkhidmatannya di Barat UK. Eurostar telah menghubungkan London dan bandar lain di UK, serta bandar lain di negara eropah lain.



no 5


Ave-Spain
-Ave merupakan singkatan bagi Alta Velocidad Espanola yang bermaksud Paling Laju. Ave berjaya mencapai tahap kelajuan sebanyak 300km/j



no 4


Shinkansen
-Shinkansen merupakan tren maglev paling laju di jepun dan menghubungkan Honshu kepada bandar besar yang lain. Ia juga dikenali sebagai 'bullet' kerana kelajuannya dan bentuk depannya seperti peluru.



no 3


KTX-Korea
-KTX merupakan tren paling laju di selatan korea. ia mencapai tahap kelajuan sebanyak 350km/j dan teknologinya berdasarkan tren TGV di Perancis. Tahap kelajuannya boleh ditetapkan pada 300km/j untuk tujuan keselamatan



no 2


THSR
-THSR merupakan tren berkelajuan tinggi di Taiwan dan mencapai kelajuan 335.50 kms serta beroperasi di seluruh barat Taiwan.



no 1


CRH2 merupakan tren diubahsuai dari rekabentuk Shinkansen dan merupakan salah satu tren paing pantas di dunia dan di China. Tren di China ini memegang rekod tren paling laju di dunia pada 2010


korang leh tengok berapa laju tren ni, hebat gila ! lihat kat dalam video ni


2 Responses so far.

  1. ChiKeDees says:

    keteapi mak laju xderk ke...cool yg no5 dah macam platipus aku tengok..sori tiada kaitan dgn cik platipus ye

  2. hehe,mana tahu dia wat khas tok platipus saje,xda kaitan ngan cik platipus.hehe