Mana Lebih Utama?

Pergh! Hebat kottt...

baru2 ni...aku layari laman web wikipedia....cari sejarah israel laknatullah

memula baca sejarah dorang..mcm mana dorg leh terbentuk,
pastu aku baca kaitan negara ngan dorg, turki pun xterkecuali ada kaitannya, tapi masa tuh x dikenali sebagai turki besa, tapi turki uthmaniyyah! kerajaan islam yang menguasai 2/3 dunia paa masa dahulu yang bertahan selama 600 tahun,

tengah syok2 baca pasal turki, ada link ke baitul muqaddis a.k.a jerusalem
ada lagi kaitan dia,....

yang ni paling aku minat,

SALAHUDDIN AL- AYUBI!

aku baca la sejarah salahuddin ni,
bkn main bangga aku dgn dia ni....kerajaan kristian pun takut ngan dia neh....
dia leh kawal 200,000 askar di damsyik tu seorang sahaja,.
korg bayangkan camne..

mak kita pun da cukup pening nk kawal anak2 dya....haha
tu mungkin baru 3-7 orang anak...

balik kepada salahuddin al-ayubi neh....

orang eropah,memanggilnya saladin kengkadang sebutan dorg leh jadi sa-la-had-din,
yang bagusnya salahuddin al ayubi ni,dya start ikot perang umonyer 16 tahun x silap akuh/...
dan yg sedihnya....dia meninggal pada usia 55 tahun,....

huwaaa....

tapi aku bkn nk crita tentang dia sepenuhnya kat blog ni....
aku nk crita menda yg aku tgk baru2 ni.....
tp, kalu korg nk tahu pasal salahuddin al-ayubi ni lebih lanjut, leh korang layari laman web ni.


baru2 ni....aku dpt tahu ada satu filem tentang perang salib atau org putih memanggilnya the crusade

nama filem tu.,

KINGDOM OF HEAVEN
arahan?
Ridley Scott

best la gak tgk movie ni...
tp syg..aku dpt thu ada banyak fakta diputarbelitkan...sdih kan cter dorg? menipu lebih...
tp yg wat aku excited nyer tgk cte neh,...graphic dan jalan cte nyer serta orang eropah yg dilakonkan oleh dorg....

dlm cte tuh, ridley scott telah menonjolkan bhw sume org eropah bkn bek.......dan bkn sume org arab jahat,

dan dlm cte tuh lebih positif kpd islam,
dan menonjolkan kebiadaban masyarakat kristian.....

sbnarnyer...aku ada banyak lg nk cte.,...tp ckp pun x gne kan....len la korg tgk sendiri,
korang leh download movie tuh kat jiwang.org

aku gerenti kalu korg tgk....sure puas!
PUAS!
PUAS!

tgk sampai 3 kali aku ulang,

mesti best! haha...
konpem la wey!

kalu korg x caya ngan aku, tgk treler cite ni kat youtube.com

search ''kingdom of heaven trailer''

sbnarnya, apa yang kita lihat x semestinyer benar,
dan apa yang salah x semestinya salah.....

melalui sejarah yg sebenar, kebiadaban reynald de chatillon benar2 mengguris hati umat islam

boleh dia neh gerakkan pasukan dia ke mekah ngan madinah tuk tujuan menyerang.....
tapi apa yg dya leh wat pasukan dia kena serang ngan mujahid islam,dia terpaksa berundur..
waktu ni,. .baru dia tahu kuatnya islam,

lagi satu!
si keparat reynald neh...pegi serang jemaah haji yg nk g madinah dan mekah....
semasa jemaah haji itu meminta belas kasihannya supaya jgn di bunuh....
dia mengutuk nabi muhammad dgn berkata,,..

''apakah muhammad,nabi mereka itu mampu datang untuk menyelamatkan mereka?''

geramnyer aku!!! sial la reynald neh!

tapi dia ni mati gak di tangan salahuddin al ayubi
di mana pasukan dia kalah dan di tawan salahuddin.....

di atas kebiadabannya terhadap islam, salahudin memancung kepala dya,

aku harap xda lagi org cm reynald sial neh, tapi mana la kita tahu dalam dunia yg serba luas ni...mungkin ada 40-50 orang kan? mana tahu?

kalu ada 40-50 org cm si reynald nih...aku harap ada 4000-5000 org islam cm salahuddin ni....

fuh..penat menaip.,..

k la sume....ni je kot maklumat aku leh bg kat korg2 tp pe2 pun,..,.salahuddin al ayubi adalah model dan idola akuh!